Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Τελευταίο αντίο στη Τασώ Καββαδία

Η Τασσώ Καββαδία μαζί με τον σκηνοθέτη Χάρη Παπαδόπουλο
H πιο γλυκιά «κακιά» του ελληνικού κινηματογράφου, η Τασσώ Καββαδία, «έφυγε» πλήρης ημερών, το Σάββατο. Γεννήθηκε το 1921 στην Πάτρα και κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας την είδαμε να ενσαρκώνει τους ρόλους της ραδιούργας πεθεράς, της πικρόχολης νύφης, ακόμη και του δεσμοφύλακα. Εξαιτίας του αυστηρού παρουσιαστικού τους καθιερώθηκε σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ρόλων στη μεγάλη οθόνη, όμως στο θέατρο κάλυψε σχεδόν όλη τη γκάμα του ρεπερτορίου, με εξαίρεση την αρχαία τραγωδία. 

Εξαιρετικά καλλιεργημένη, είχε να επιδείξει και ένα πλούσιο μεταφραστικό έργο. Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι. Είχε την τύχη να θητεύσει δίπλα σε δύο σημαντικούς δασκάλους: από τον Γιάννη Τσαρούχη διδάχτηκε σκηνογραφία και ενδυματολογία ενώ στο πλευρό του Κουν έκανε τα πρώτα της βήματα στην υποκριτική. Εργάστηκε στο ραδιόφωνο αλλά και σε εφημερίδες και περιοδικά στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Έπαιξε σε ελληνικές και ξένες παραστάσεις, σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες («Κυριακάτικο ξύπνημα», «Στέλλα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Το κλωτσοσκούφι», «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», «Στεφανία», «Καπετάν φάντης μπαστούνι», «Όλγα αγάπη μου», «Η κραυγή μιας αθώας», «Ξύπνα, Βασίλη!», «Μια τρελή τρελή σαραντάρα», «Προς την ελευθερία», «Θηλυκή εταιρεία» κ.ά), ενώ είχε εμφανιστεί και στην τηλεόραση («Ο χήρος, η χήρα και τα χειρότερα», «Παππούδες εν δράσει», «Για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο κ.ά). 

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, στην ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη λύπη της για το θάνατο της Τασσώς Καββαδία. Η μεγάλη ηθοποιός μέσα από τους ρόλους, τη θεατρική και κινηματογραφική της πορεία δημιούργησε το δικό της προσωπικό στυλ με το οποίο έχει καταγραφεί στη συλλογική λαική μνήμη ως ξεχωριστή φυσιογνωμία. Ευγενής και ουσιαστική, εργατική και πολυπράγμων η Τασσώ Καββαδία θα παραμείνει αγαπητή διότι ήταν αληθινή». 

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στις 11:00 το πρωί στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. 

Πηγή  clickatlife.gr
20.12.2010





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis